Način pripreme
Tikvice sečem na krugove debljine oko 1 cm. Posipam ih u posudi solju i ostavljam sa strane.
U šerpu ili dubok tiganj stavljam ulje i maslac i zajedno sa njima i luk, da se dinsta na srednjoj vatri.
Malo nakon toga dodajem tikvice u šerpu i opet mešam nekoliko puta. Tikvice se ne dinstaju dugo već samo da se pomešaju svi začini.l Dodajem još malo soli u smesu od luka i tikvica.
U drugoj posudi mutim viljuškom jaja, dodajem mirođiju, biber, namrvljeni sir i beli luk. Mešam sve.
Na dno posude za pečenje posipam jajčanu smesu, može i malo paradajz pirea. Preko tog sloja sipam polovinu tikvica sa lukom.
Posipam ih sa polovinom smese od jaja i obilno kačkavaljem. Ponavljam proceduru na isti način i stavljam zapečeno jelo sa tikvicama da se peče u rerni.
Stavljamo zapečeno jelo od povrća u hladnu rerni, jer mi je posuda iranska staklena. Pečem na 200 stepeni na gornjem i donjem grejaču oko 45 minuta dok ne bude gotovo ili dok ne dobije zatastu preplanulost.
Zapečeno jelo s tikvicama, sirom i kačkavaljem je sjajno!