Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa tikvicama, sirom i kačkavaljem

Zapečeno jelo sa tikvicama, sirom i kačkavaljem

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Šegrt
5114453
Zapečeno jelo sa tikvicama, sirom i kačkavaljem
Fotografije: Niki Zhelyazkova
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"U klasaciji za najukusnije letnje jelo na prvo mesto stavljamo ovo ukusno zapečeno jelo od tikvica"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada
  • luk - 1 glavica (ako je mlad, zelena pera)
  • sir - 150 g, namrvljen
  • kačkavalj - 150 g, narendan
  • so - po ukusu
  • biber - mleveni
  • mirođija
  • jaja - 5 komada
  • beli luk - 4 čena (istucan ili isečen)
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice sečem na krugove debljine oko 1 cm. Posipam ih u posudi solju i ostavljam sa strane.

U šerpu ili dubok tiganj stavljam ulje i maslac i zajedno sa njima i luk, da se dinsta na srednjoj vatri.

Malo nakon toga dodajem tikvice u šerpu i opet mešam nekoliko puta. Tikvice se ne dinstaju dugo već samo da se pomešaju svi začini.l Dodajem još malo soli u smesu od luka i tikvica.

U drugoj posudi mutim viljuškom jaja, dodajem mirođiju, biber, namrvljeni sir i beli luk. Mešam sve.

Na dno posude za pečenje posipam jajčanu smesu, može i malo paradajz pirea. Preko tog sloja sipam polovinu tikvica sa lukom.

Posipam ih sa polovinom smese od jaja i obilno kačkavaljem. Ponavljam proceduru na isti način i stavljam zapečeno jelo sa tikvicama da se peče u rerni.

Stavljamo zapečeno jelo od povrća u hladnu rerni, jer mi je posuda iranska staklena. Pečem na 200 stepeni na gornjem i donjem grejaču oko 45 minuta dok ne bude gotovo ili dok ne dobije zatastu preplanulost.

Zapečeno jelo s tikvicama, sirom i kačkavaljem je sjajno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: