Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od dženarika

Slatko od dženarika

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Slatko od dženarika2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
"Vreme je za ukusan doručak od testa, koji poslužite sa najukusnijim slatkom od dženarika"

Potrebni sastojci

  • dženarike - 65, zrele, ali tvrde karlovske dženarike
  • šećer - 1 kg
  • limuntus - 1 kašičica, ravna
  • rozetla - nekoliko grančica
* merne jedinice

Način pripreme

Operite dženarike, ogulite njihovu kožicu i odmah ih ubacite u posudu sa hladnom vodom da ne bi pocrnele. Nakon toga pomoću oštrog predmeta (čačkalice, vretena...) pažljivo izvadite koštice. Voće očišćeno od koštica stavite u krečnu vodu i ostavite da odstoji 1-2 sata.

Za to vreme skuvajte veoma gust šećerni sirup od šećera i malo vode. Njegova gustina treba da bude kao kod gotovog slatkog. Skinite ga sa ringle i isperite dženarike nekoliko pute od krečne vode. Dobro ih ocedite i ubacite ih u gusti šećerni sirup.

Ostavite da odstoje u njemu 10 minuta i stavite posudu na zagrejanu umerenu ringlu u početku, a posle - na jaku. Malo pre nego što skinete slatko od dženarika, dodajte grančice rozetle zavezane koncem. Nekoliko minuta pre nego što skinete slatko, izmešajte sa limuntusom.

Slatko je gotovo kada se kapljica njega koju kapnete na tanjir ne razliva.

Ostavite slatko od dženarika da se u potpunosti ohladi. Izvadite rozetlu, sipajte je u teglice, zatvorite ih i sterilizujte 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: