Način pripreme
Leblebiju potopite u vodu prethodne večeri. Sledećeg dana je skuvajte. Ocedite je, a deo vode sačuvajte.
Patlidžan nasecite na trake, koje utrljajte solju i ostavite ih na stranu oko 20 minuta. Nakon toga ih operite i nasecite na kockice.
Ostalo povrće nasecite na kockice, a beli luk veoma sitno.
U zagrejanom ulju upržite luk, paprike i beli luk. Dodajte im krompir. Kada se ova smesa lagano izdinsta nekoliko minuta, dodajte i patlidžan, a nakon njega i pečurke. Na samom kraju je red na tikvicu.
Posolite, promešajte i poklopcem zatvorite janiju sa leblebijom. Kada povrće pusti tečnost, malo nakon toga sipajte 180 ml vode u kojoj se kuvala leblebija.
Začinite janiju preostalim začinima. Ostavite je da se kuva, dok povrće ne omekša.
Dodajte paradajz i leblebiju i ostavite da se kuva dok deo tečnosti ove posne janije ne ispari.
Na samom kraju ubacite sitno seckani peršun i skinite sa vatre janiju sa leblebijom.