Način pripreme
Školjke očistite od brkova (algi) i tvrdih formacija na ljusci.
Dobro ih operite i odbacite slomljene školjke, ako ih ima.
Zagrejte maslinovo ulje i maslac u šerpi i sipajte belo vino.
Sipajte školjke, seckani peršun i poprskajte sokom od limuna.
Dinstajte pod poklopcem dva minuta, povremeno protresite šerpu kako biste ravnomerno rasporedili toplotu i kako bi se otvorile sve školjke.
Školjke će sloboditi još tečnosti, koja je slana, i pomešaće se sa sosom na dnu.
Ako tečnosti koju ispuštaju školjke nema dovoljno, možete dodati vodu.
Dinstane školjke su gotove čim se otvore i ako nastavite da ih kuvate još neko vreme, mogu se osušiti. Stoga, da biste imali mekane dinstane školjke, ne preterujte sa njima na vatri.
Poslužite toplo jelo i po želji posuto sa još peršuna i sitno narendanom korom limuna.
Crne dinstane školjke u maslacu i limunu vrlo su ukusne i jednostavne za pripremu!