Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Turske baklavice sarajlije

Turske baklavice sarajlije

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Turske baklavice sarajlije
Fotografije: Stoyanka Rusenova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Drugo je da jedeš turske baklavice sarajlije - upravo zbog toga nikada ne možemo da ih se odreknemo"

Potrebni sastojci

  • orasi - 300 grama, mleveni
  • kore za baklavu - 1 pakovanje
  • cimet - 2 kašičice
  • za sirup
  • šećer - 500 grama
  • glukoza - 2 supene kašike, tečna
  • voda - 300 ml
  • cimet - 1 štapić
  • karamfil - 5 komada
  • kora limuna - od 1 limuna (u krupnim komadima)
  • limunov sok - od 1/2 limuna
  • za premazivanje
  • ulje - 50 g
  • maslac - 125 grama, istopljen
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite sirup za baklavu. Sipajte sve sastojke za njega u duboku šerpu i kuvajte 5 minuta nakon što tečnost provri. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U odgovarajućoj posudi pomešajte ulje sa istopljenim maslacem.

Razvijte kore i uzmite jednu. Pospite je masnoćom i odozgo stavite drugu koru, ponovo nauljite i pospite smesom od cimeta i mlevenih oraha.

Pomoću oklagije pažljivo uvijte u rolat koji se sakuplja sa obe strane i oblikuje se nešto kao harmonika. Pažljivo izvadite oklagiju.

Podmažite tepsiju za pečenje i unutra stavite rolat. Na isti način uradite i sa ostalim korama.

Isecite rolat na komade veličine po izboru i odozgo baklavu pospite ostalom masnoćom.

Zagrejte rerni na 150 stepeni sa ventilatorom i pecite baklavice otprilike sat vremena ili malo više.

Vruću baklavu zalijte hladnim sirupom i ostavite da dobro upije.

Turske baklavice sarajlije su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: