Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Bretonski galet sa šunkom

Bretonski galet sa šunkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Bretonski galet sa šunkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Ne plašite se dugačkog recepta - ovaj slani galet sa šunkom veoma brzo bude gotov, a njegov ukus vredi svake minute"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • heljda - 180 g (ili gotovo heljdino brašno)
  • brašno - 70 g, pšenično
  • jaja - 3 komada
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • voda - 500 ml
  • so - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • Nadev
  • jaja - 8 komada
  • šunka - 200 g
  • ementaler - 200 g
  • so - po ukusu
  • biber - 8 malih prstohvata
  • maslac - za podmazivanje tiganja
* merne jedinice

Način pripreme

Bretonski galet sa šunkom je još jedan francuski klasik kojeg svako zaslužuje da proba.

Predstavlja vrstu palačinke pripremljene uglavnom od heljdinog brašna i presavijena/zavijena sa četiri kraja tako što na taj način dobija oblik kvadrata, ali je u centru otvorena.

Kao i većina francuskih recepata, tako je i ovaj pripremljen od proizvoda jednostavnog izgleda, ali ima svoje specifičnosti i cake kako bi krajnji rezultat bio autentičan i najvažnije - uspešan.

Prvi korak je da pripremimo specijalno testo za galet breton. U njemu je obavezna heljda.

Ona se samelje u brašno ili se koristi gotovo heljdino brašno.

Meša se sa belim brašnom, solju i biberom.

Jaja se muti i u njih se sipa maslinovo ulje i voda.

Suva i tečna smesa se dobro izmešajte i testo za palačinku (u ovoj etapi retko) se ostavlja da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i 30 minuta u frižideru.

Ponovo se meša i ukoliko je još retko dodaje se malo brašna. Ako je pak mnogo gusto, još vode.

Pripremaju se sastojci za nadev:

Emental se izrenda, a šunka se seče na ne mnogo dugače, ali tanke trakice.

Tiganj sa nelepljivim dnom i većim prečnikom (otprilike 26-8 cm) se zagreva na slaboj do blago umerenoj vatri - 4. stepen od 9.

Podmazuje se cela nejgova površina maslacem i sipa se kutlača testa za palačinke tako što se trese na sve strane kako bi se smesa ravnomerno rasporedila.

Galet se peče otprilike 2-3 minuta ili dok po rubovima ne počne da rumeni, a odozgo da se stvrdne.

Proba se špatulom da se odlepi od krajeva, a čak i da se blago slomi, nije problem. U svakom slučaju i da je prvi galet neuspešan i da se izmrvi, sigurno će sledeći biti dobar, s obzirom na to da ćete osetiti caku kod temperature i zatim odlepljivanje.

Vatra se smanjuje za jedan stepen.

Posipa se ementalerom u obliku obruča u centar. Okolo se stavljaju i komadići šunke, a u sami centar se razbije jedno jaje i posipa se solju i crnim biberom.

Kačkavalj emental treba polako, polako da počne da se topi, a belance jajeta da pobeli. Za taj cilj može da se našrave blage pukotine u palačinki kako bi ulazila toplota, ili pak da se tiganj poklopi poklopcem.

Kada je jaje gotovo (dobro bi bilo da žumance ostane rovitije), sva četiri kraja se savijaju lagano ka unutra i dobija se gore spomenuti kvadratni oblik.

Na isti način se radi dok ne nestanu sastojci i dok se ne dobije 8 komada galeta breton (ali broj zavisi i od prečnika tiganja).

Slani paj se poslužuje topao i sjajno može da se ponudi za doručak, ručak ili večeru.

* Ukoliko više volite, možete da izvršite proceduru i na drugi način:

Prvo ispecite sve palačinke i posle jednu po jednu zagrevate na tiganju i tada stavljate nadev i savijate na goreopisani način.

Međutim, smatram da tako same palačinke postaju malo suvlje.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.3
52
40
31
20
10
Oceni: