Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Slana Pita»Bretonski galet sa četiri sira

Bretonski galet sa četiri sira

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Bretonski galet sa četiri sira
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 9
24/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Jedite ovaj odličan bretonski galet dok je još topao, da biste maksimalno mogli da uživate u njegovom neponovljivom ukusu"

Potrebni sastojci

  • brašno od heljde - 180 g
  • brašno - 70 g, belo pšenično
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • jaja - 3 komada
  • voda - 500 ml
  • biber - 2 prstohvata
  • kravlji maslac - za premazivanje tiganja
  • nadev
  • gauda - 80 g
  • grijer - 80 g
  • emental - 100 g
  • gorgonzola - 60 g ili po ukusu
  • jaja - 8 komada
  • mladi beli luk - 4 struka, samo zeleni deo
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Predlažemo vam još jednu varijantu bretonskog galeta, koji je ovog puta pripremljen sa aromatičnim sirevima.

Videćete i novi, interesantniji način korišćenja jaja u nadevu.

Najdelikatniji trenutak ovog recepta za slani galet je priprema palačinaka za galet - tačnije da se postigne prava temperatura pečenja, kao i konsistencija testa, da se ne bi slomilo ili zalepilo testo.

Natavno, ovde ulogu i gra i tiganj koji se ne lepi, koji treba da bude sa debelim dnom koje se ne lepi.

Da bismo dobili 8 bretonskih galeta, prečnik tiganja treba da bude 26 cm.

Količina sireva za nadev nije obavezna, a možete povećati ili smanjiti, po želji. Međutim, izgled sireva neka ostane isti, zato što kao kombinacija bude raskošno. Tako u društvu sa jajima i mladim belim lukom dobijate nešto jedinstveno.

Za testo umutite sve navedene sastojke - jaja, maslinovo ulje, vodu, so, biber i dve vrste brašna.

Dobijenu retku smesu ostavite na sat-dva na sobnoj temperaturi ili u frižideru, tako će se zgusnuti.

Bretonski galet pecite kao palačinke, ali testo treba da bude sočnije, peče se samo sa jedne strane, na najnižoj temperaturi 4 od 9 stepeni. Tako i odozgo uhvati koricu.

Ovde ćemo dodatno napraviti i drugu nešto.

Odvojite belanca od žumanaca od 8 jaja, žumanca neka ostanu cela.

Belanca malo umutite, da budu tečna, ne na penu.

Kad stavite kutlaču od testa u tiganj, namazan maslacem, rasporedite kao palčainku, sačekajte minut i obilno odozgo namažite belancem.

Poklopite i ostavite da pobeli odozgo. Tada u oblik prstena oblikujte udubljenje u centru izrendaniog sira. U udubljenje stavite žumance.

Savijte ka unutra četiri ivice palačinaka, tako da žumance i deo sireva ostane otvoren.

Poklopite ponovo i sačekajte da se jaje stegne, a sirevi rastope.

Izvadite ukusan slani paj, pospite iseckanim perima mladog belog luka i nastavite na isti način sa preostalim sastojcima dok ih ne potrošite.

Jedite ovaj odličan bretonski galet sa četiri sira topao i uživajte u njemu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: