Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Preliveni sitni kolači»Posni preliveni kolačići za Uskrs

Posni preliveni kolačići za Uskrs

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Posni preliveni kolačići za Uskrs
Fotografije: Iliana Parvanova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
35
"Provirite u kuhinju da li su već servirani ovi posni kolačići"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • voda - ½ šolje
  • šarlan - ½ šolje (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • soda bikarbona - ½ kašičice
  • himalajska so - 1 prstohvat
  • tipsko brašno - ½ šolje
  • kukuruzno brašno - 1 šolja
  • kukuruzni griz - 6 supenih kašika + za uvaljati
  • Sirup
  • smeđi šećer - 2/3 šolje, kristal
  • voda - 1 (250 ml)
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Za merenje količine sastojaka u receptu za prelivene kolačiće - koristimo šolje za čaj - 250 ml.

Počinjemo sa ušećerenim sirupom tako što u šerpici rastvaramo smeđi kristal šećer u vodi i kuvamo na ringli 2-3 minutice. Dodajemo vanilu i skidamo sa ringle. Ostavljamo sirup da se hladi.

Sledi da pripremimo testo za kolačiće tako što za taj cilj pomešamo vodu i šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje) u šerpici i čim tečnost provri - dodajemo sodu za hleb i skidamo sa ringle.

Još dok je vruća, počinjemo postepeno da dodajemo jedan za drugim - ostale sastojke za testo sledećim redosledom (ne prestajući sa energičnim mešanjem metalnom žicom za mućenje): himalajska fina so, tipsko brašno, kukuruzno fino brašno i kukuruzni griz (kačamak).

Čim se smesa zgusti, nastavljamo sa mućenjem drvenom mutilicom dok tečnost ne upije svo brašno i dok ne dobijemo meko testo koje se odlepljuje od zidova posude prilikom mešanja. Od toplog testa oblikujemo loptice (veličine otprilike 3 cm).

Dobija se otprilike 35 posnih kolačića. Uvaljamo svaku lopticu u kukuruzni griz (kao za kačamak) i ređamo ih na rastojanju u pljosnatu tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Pečemo na 180 stepeni otprilike 15 minuta (posmatrajući ih otprilike desete minuta, ukoliko su dobili tamno-zlatkastu boju sa donje strane, uključujemo rernu da se dodatno ispeku samo odozgo) dok se ne dobije zlatkasta boja. Nije problem ako je neki blago napukao.

Čim su gotovi, još vruće ih prebacujemo u drugu manju tepsiju i prelivamo ih tako što svaki zalivamo ohlađenim šećernim sirupom pomoću supene kašike. Sirupom koji je iscureo na dno tepsije, ubrzo ih ponovo prelivamo nagnuvši tepsiju, zagrabimo supenom kašikom i polivamo svaki od njih. I tako ponavljamo dok ne upiju sav slatki sirup.

I kolačići za Uskrs su gotovi!

Veoma jednostavni za pravljenje i veoma ukusni - posni preliveni kolačići za Uskrs!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: