Način pripreme
Operite i očistite crne školjke od brkića i tvrdih formacija po ljusci.
Ukoliko ima slomljenih na kojima se pokazuje unutrašnjost, bacite ih, zato što nisu žive i nisu dobre za kuvanje i konzumaciju.
Iseckajte luka na tanke ivice i stavite ga u masnoću sa prstohvatom soli da se zapraži.
Očistite, sitno iseckajte šargarepu i celer i stavite i njih u luk. Kuvajte dok povrće ne omekne.
Iseckajte čenove belog luka na tanke kolutove i stavite kod drugog povrća.
Sipajte polovinu piva i ostavite tečnost da se redukuje.
Stavite školjke, ostalo pivo, peršun i alevu papriku i poklopite posudu poklopcem.
Drmajte ih s vremena na vreme tokom 3 minuta ili dok se ne uverite da su se sve školjke u tiganju otvorile.
Prebacite u duboki tanjir i poslužite tople školjke u sosu od piva.