Način pripreme
1. Potopite školjke u posoljenoj vodi 1 sat. Nakon toga zamenite vodu novom i ostavite još sat. Tako će one izbaciti pesak koji sadrže i neće nam hrskati pri konzumaciji.
2. Iseckajte beli luk i luk na veoma sitno i zapržite ih u zagrejanom maslinovom ulju na umerenoj do slaboj vatri. Pre nego što počnu da dobijaju preplanulost, sipajte brašno i mešajte, dok ne postane svetlo zlatkasto - oko 2 minuta.
3. Nalijte vino uz neprestano mešanje i kada se sos zgusne razredite sa još vode. Kuvajte 3-4 minuta, dok po želji možete da razredite i sa još tečnosti. Stavite školjke i čim se otvore, sipajte zelene sveže začine, posolite i mešajte minuta.
Gotovo jelo servirajte toplo.
To jelo je tipično za Galiciju i zajedno sa školjkama na mornarski način prisustvuje čak na prazničnim trpezama ljudi koji žive tamo. Servira se i za Božić iako nam izgleda da je letnjeg karaktera.
Prijatno!