Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač u rerni»Kopriva sa zeljem i pirinčem iz bakine sveske

Kopriva sa zeljem i pirinčem iz bakine sveske

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Kopriva sa zeljem i pirinčem iz bakine sveske
Fotografije: Maria Bojilova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Ovaj recept za pirinač sa zeljem i koprivom je jedan od mnogih zlatnih otkrića u bakinoj svesci"

Potrebni sastojci

  • kopriva - 1 kg
  • zelje - 3 vezice
  • mladi luk - 1 vezica
  • mladi beli luk - 1 vezica
  • mirođija - 1 vezica
  • pirinač - 2 šolje
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • crni biber
  • divlja nana - 2 supene kašike, suva
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Kopriva se očisti i veoma dobro opere. Ne seče se.

Zelje se očisti i veoma dobro opere. Krupno se isecka.

Kopriva i zelje se stavljaju u duboku šerpu.

Dodaje se ulje i zaliva se s 500 ml vode.

Šerpa se poklopi poklopcem i dinsta se dok povrće ne omekne.

Mladi luk i beli luk se očiste i veoma dobro se operu. Sitno se iseckaju.

Nakon što kopriva i zelje malo omekšaju, dodaje se luk i beli luk.

Dinsta se dok u potpunosti ne omekne.

Skida se sa ringle i sipa se u duboku tepsiju.

Pirinač se pere dok voda ne postane bistra. Dodaje se aleva paprika, crni biber, divlja nana i so.

Veoma dobro se meša.

Pirinač se raspoređuje ravnomerno po koprivi i zelju u tepsiji.

Veoma dobro se meša.

Kopriva se očisti i veoma dobro se opere.

Sitno se isecka i dodaje se u tepsiju sa pirinčem i koprivom.

Meša se i zaliva se s 8 šolja vode.

Peče se ukusni pirinač u rerni 60 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, tako što se meša jedan put nakon što provri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: