Način pripreme
Kopriva se očisti i veoma dobro opere. Ne seče se.
Zelje se očisti i veoma dobro opere. Krupno se isecka.
Kopriva i zelje se stavljaju u duboku šerpu.
Dodaje se ulje i zaliva se s 500 ml vode.
Šerpa se poklopi poklopcem i dinsta se dok povrće ne omekne.
Mladi luk i beli luk se očiste i veoma dobro se operu. Sitno se iseckaju.
Nakon što kopriva i zelje malo omekšaju, dodaje se luk i beli luk.
Dinsta se dok u potpunosti ne omekne.
Skida se sa ringle i sipa se u duboku tepsiju.
Pirinač se pere dok voda ne postane bistra. Dodaje se aleva paprika, crni biber, divlja nana i so.
Veoma dobro se meša.
Pirinač se raspoređuje ravnomerno po koprivi i zelju u tepsiji.
Veoma dobro se meša.
Kopriva se očisti i veoma dobro se opere.
Sitno se isecka i dodaje se u tepsiju sa pirinčem i koprivom.
Meša se i zaliva se s 8 šolja vode.
Peče se ukusni pirinač u rerni 60 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, tako što se meša jedan put nakon što provri.