Način pripreme
U veliku posudu stavljamo 300 ml toplog svežeg mleka. Dodajemo 1 kašičicu šećera, 7 g suvog kvasca i 150 g brašna. Lepo mešamo metalnom žicom za mućenje. Pokrivamo streč folijom i ostavljamo na toplom da naraste na 30 minuta.
Kada naraste dodajemo 1 jaje, 1 kašičicu soli, 60 g istopljenog kravljeg masalca i 400 g brašna. Zamesimo meko testo, pokrivamo streč folijom i ostavljamo da naraste na sat vremena.
Kuvamo 4 jaja 10 minuta, gulimo, sečemo na male kockice i ostavljamo u tanjiru. U šerpi propržimo jednu veliku glavicu luka, sitno iseckanu,
Dodajemo iseckan svež kupus, sitno iseckanu mirođiju i izrendana dva paradajza. Začinimo solju, crnim biberom i alevom paprikom, čubrom i lovorovim listom.
Dinstamo 5 minuta, nakon toga dodajemo iseckana jaja i kuvamo još 20 minuta. Ostavljamo da se ohladi.
Testo razvijamo u pravougaoni kalup. Pažljivo ga stavljamo na papir za pečenje. U jednu polovinu stavljamo nadev i kašikom ravnomerno raspoređujemo svuda, tako što krajeve ostavljamo nepokrivene.
Drugi deo sečemo u trakice i pletemo pletenice. Prva i poslednja traka treba da budu malo šire.
Poklopimo kraj po dužini po kupusu. Stavljamo prvu i poslednju traku na testo nepokriveno nadevom i lagano pritiskamo krajeve. Na taj način zatvaramo nadev sa strane.
Stavljamo pletenice tako što krajeve guramo odozdo. Stavljamo u tepsiju, pokrivamo krpom i ostavljamo da naraste na 20 minuta.
Premazujemo žumancem i pečemo pogaču na 180 stepeni 40-45 minuta u prethodno zagrejnaoj rerni.
Pogača sa svežim kupusom je veoma ukusna.