Način pripreme
Kvasac se sipa u malu posudu.
Sveže mleko se zagreva na 30 stepeni. Polovina toplog mleka se promeša sa šećerom i prstohvatom soli i dodaje se u kvasac.
Posipa se s malo brašna kako bi se dobila gusta kaša. Veoma dobro se promeša i ostavlja se na toplom da se aktivira.
Brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.
Sir se sitno izmrvi i meša se sa ostalim mlekom.
Jaja se umute u penu i dodaju se zajedno sa uljem u sir. Veoma dobro se izmeša.
U brašnu se pravi kladenac, u koji se sipa sir. Dodaje se aktivirani kvasac i ostala so.
Umesi se meko testo.
Testo se stavlja u tepsiju podmazanu maslacem i ostavlja se na 20 minuta da naraste.
Rerna se zagreva na 220 stepeni, stavlja se tepsija sa pogačom, nakon čega se peče na 40 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni.
Nakon što se izvadi iz rerne, poprska se s malo vode i uvija se krpom kako bi se ohladilo.
Domaća pogača sa kozjim mlekom i sirom je gotova.