Način pripreme
Aktivirajte kvasac tako što ga rastvorite u blago zagrejanom mleku zajedno sa šećerom. Pokrijte posudu i ostavite na nekoliko minuta.
U drugu posudu prosejte brašno i so. Napravite udubljenje i dodajte sve sastojke za testo.
Umesite meko testo koje se ne lepi. Namažite ga s malo maslinovog ulja ili ulja i pokrijte streč folijom. Ostavite na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Za to vreme izmrvite sir, a masline očistite od koštice i naseckajte na sitne komade.
Gotovo testo podelite na tri jednaka dela. Svaki razvijte u tanku pravougaonu koru koju namažite mekim maslacem. Na prvu stavite polovinu sira. Na sledeću masline i na poslednju ostali sir.
Poređajte ih jednu na drugu i uvijte u ne mnogo stegnut rolat. Uvijte oba kraja lagano izvlačeći.
Uvijte rolat u puža i stavite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostavite ponovo da nadođe na još 20-30 minuta.
Pomešajte odvojena žumanca sa malo vode i namažite usukanu pogaču.
Penjurliju stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Na sredini pečenja stavite list aluminijumske folije da ne bi pregorelo.
Usukana pogača sa kozjim sirom i maslinama je gotova.