Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača od spelte sa sodom i kvascem

Pogača od spelte sa sodom i kvascem

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Pogača od spelte sa sodom i kvascem
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Možemo da jedemo samo domaću toplu pogaču, sir i domaću ljutenicu - šta god da nam drugo predlažete, odbićemo"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 500 g
  • kiselo mleko - 125 g
  • soda - 1/2 kašičice
  • jaja - 2 komada
  • kravlji maslac - 50 g
  • margarin - 30 g
  • kvasac - 10 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se sitno izmrvi u veliku posudu. Posipa se maslinovm uljem i prstohvatom soli i ostavlja se da postane tečan.

Brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti. Maslac se istopi. U sredini se prvi udubljenje u koje se stavlja maslac od kojeg se odvajaju 3 supene kašike.

Margarin se zagreva i dodaje se u brašno. Jaja se mešaju sa solju u penu i dodaju se u brašno.

Kiselo mleko se meša se sodom i dodaje se u brašno. Dodaje se kvasac. Mesi se testo za hleb od spelte koji se stavlja u tepsiju sa poklopcem podmazanu maslacem.

Površina domaće pogače se premazuje polovinom odvojenog maslaca. Izbocka se viljuškom i poklopi se poklopcem. Ukoliko nema poklopca, uvija se folijom.

Stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Peče se poklopljeno 20 minuta, nakon čega se premazuje drugi put ostalim maslacem.

Pogača od speltinog brašna sa sodom i kvascem je dodatno peče bez poklopca 20 minuta.

Gotova pogača sa sodom se vadi iz rerne i uvija se krpom da se osuši.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: