Način pripreme
Kvasac se sitno izmrvi u veliku posudu. Posipa se maslinovm uljem i prstohvatom soli i ostavlja se da postane tečan.
Brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti. Maslac se istopi. U sredini se prvi udubljenje u koje se stavlja maslac od kojeg se odvajaju 3 supene kašike.
Margarin se zagreva i dodaje se u brašno. Jaja se mešaju sa solju u penu i dodaju se u brašno.
Kiselo mleko se meša se sodom i dodaje se u brašno. Dodaje se kvasac. Mesi se testo za hleb od spelte koji se stavlja u tepsiju sa poklopcem podmazanu maslacem.
Površina domaće pogače se premazuje polovinom odvojenog maslaca. Izbocka se viljuškom i poklopi se poklopcem. Ukoliko nema poklopca, uvija se folijom.
Stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Peče se poklopljeno 20 minuta, nakon čega se premazuje drugi put ostalim maslacem.
Pogača od speltinog brašna sa sodom i kvascem je dodatno peče bez poklopca 20 minuta.
Gotova pogača sa sodom se vadi iz rerne i uvija se krpom da se osuši.