Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Jutarnje mekike sa kvascem i sodom

Jutarnje mekike sa kvascem i sodom

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Jutarnje mekike sa kvascem i sodom
Fotografije: Veselina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
5
"Da znate da su ove mekike najukusnije kada su tople, a ne samo ujutru"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 250 g
  • brašno - 500 g
  • jaja - 1 komad
  • kvasac - 1/4 kockice
  • soda bikarbona - 1/2 kašiče
  • so - 1 prstohvat
  • voda - 1/3 šolje
  • ulje - 1 supena kašika
  • brašno
  • ulje - za prženje
  • marmelada
* merne jedinice

Način pripreme

Mutimo jaje u posudi i dodajemo 1 prstohvat soli. Posle dodajemo i 1 supenu kašiku ulja. Mešamo smesu.

U toplu vodu dodajemo kvasac i mešamo je. Treba dobro da se istopi.

U kiselo mleko stavljamo sodu i mešamo. Ostavljamo sodu da se aktivira. Dodajemo kiselo mleko sa sodom i mešamo.

Postepeno dodajemo po malo brašna, koliko je potrebno za meko testo za mekike.

Testo prebacujemo na nabrašnjen sto i domesimo. Ostavljamo testo sa strane na 30 minuta da nadođe. Dobijeno meko testo delimo na male lopte.

U posudicu stavljamo ulje, podmazujemo ruke i izvlačenjem oblikujemo mekike.

Stavljamo ulje u tiganj na ringlu.

U zagrejanom ulju pržimo mekike sa obe strane. Domaće mekike jedemo sa marmeladom za doručak.

Jutarnje mekike sa kvascem i sodom su veoma ukusne sa našim omiljenim tradicionalnim ukusom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: