Način pripreme
Mutimo jaje u posudi i dodajemo 1 prstohvat soli. Posle dodajemo i 1 supenu kašiku ulja. Mešamo smesu.
U toplu vodu dodajemo kvasac i mešamo je. Treba dobro da se istopi.
U kiselo mleko stavljamo sodu i mešamo. Ostavljamo sodu da se aktivira. Dodajemo kiselo mleko sa sodom i mešamo.
Postepeno dodajemo po malo brašna, koliko je potrebno za meko testo za mekike.
Testo prebacujemo na nabrašnjen sto i domesimo. Ostavljamo testo sa strane na 30 minuta da nadođe. Dobijeno meko testo delimo na male lopte.
U posudicu stavljamo ulje, podmazujemo ruke i izvlačenjem oblikujemo mekike.
Stavljamo ulje u tiganj na ringlu.
U zagrejanom ulju pržimo mekike sa obe strane. Domaće mekike jedemo sa marmeladom za doručak.
Jutarnje mekike sa kvascem i sodom su veoma ukusne sa našim omiljenim tradicionalnim ukusom.