Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Praznična pogača od spelte sa medom

Praznična pogača od spelte sa medom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k124
Praznična pogača od spelte sa medom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 5
14/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Sa i bez povoda počastite se speltinom pogačom sa medom"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 1 kg
  • jaja - 5 komada + 1 žumance za mazanje
  • ulje - 3 kašike
  • sok od limuna - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • kozije sveže mleko - 400 ml + 2 kašike, za mazanje
  • maslac - 150 g
  • suvi kvasac - 22 g
  • med - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno se proseje dva puta u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se so i meša se veoma dobro.

Kozije sveže mleko (400 ml) se zagreva u kuvalu za mleko.

U malu posudu se sipa kvasac, dodaje se med i preliva se sa 50 ml toplog mleka.

Meša se veoma dobro dok se kvasac potpuno ne rastvoru i med ne istopi.

Kvasac se ostavlja da naraste.

Jaja se promešaju u penu.

Dodaje se preostalo sveže mleko i ulje i smesa se meša veoma dobro.

U brašnu se pravi udubljenje u koje se sipa narasli kvasac, jaja sa svežim mlekom, ulje i sok od limuna.

Zamesi se meko testo koje se stavlja u posudu, uvija se krpom i ostavlja se 30 minuta da naraste.

Nakon što naraste, testo se deli na 8 delova.

Svaka kora se maže maslacem, pri čemu se poređaju po četiri kore jedna na drugu i uvijaju se u rolat.

Oblikuju se dva rolata, koji se seku na trouglove.

U posudu se poređaju trouglovi od oba rolata.

Posuda sa prazničnom pogačom se uvija krpom i ostavlja se 30 minuta da još jednom naraste.

Nakon što naraste maže se smesom od preostalog istopljenog maslaca, žumanca i dve kašike kozijeg svežeg mleka.

Pecite speltinu pogaču u prethodno zagrejanoj rerni 40 minuta na 160 stepeni.

Srećni praznici uz moju prazničnu speltinu pogaču sa medom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: