Način pripreme
Kajsije se vema dobro operu.
Očiste se od koštica tako što se dele na dva dela.
Uklanjaju se kajsije koje su oštećene ili su meke.
U suvu šerpu se stavljaju očišćene kajsije.
Odozgo se posipaju polovinom smeđeg šećera.
Dodaje se burbonski vanilin šećer, nakon čega se dodaje ostali smeđi šećer.
Šerpa se poklopi poklopcem i ostavlja se 24 sata na sobnoj temepraturi.
Nakon što su odstajale 24 sata, kajsije se stavljaju da se kuvaju na slaboj vatri.
Kada provri i počne da se peni, rupičastom kašikom se skida pena sa slatka.
Veoma pežljivo se meša, pazeći da se voće ne pokida.
Kuva se dok se slatko ne zgusti i kada kap slatka od kajsija padne na suvi tanjir, kapljica ne sme da curi.
Limuntus se istuca u avanu.
Kada se slatko skuvalo, dodaje se limuntus.
Veoma dobro se meša i skida se sa ringle.
Šerpa se stavlja na drvenu dasku na 30 minuta, tako što se poklopi rešetkastim poklopcem da se ne bi stvarala kondenzacija.
Nakon toga, aromatično domaće slatko se stavlja u tegle koje se pokrivaju gazom i koncem.
Slatko od kajsija sa smeđim šećerom se ostavlja nekoliko dana na sobnoj temepraturi, nakon čega se stavljaju poklopci na teglama.