Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Francusko sočivo sa celerom i prženim lukom

Francusko sočivo sa celerom i prženim lukom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452862k111
Francusko sočivo sa celerom i prženim lukom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 3
14/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Svaki put kada kod kuće pitamo šta možemo danas da spremimo, svi uglas odgovaraju francusko sočivo"

Potrebni sastojci

  • francusko sočivo - 500 g, zeleno
  • sušeni luk - 3 supene kašike
  • sušene šargarepe - 2 supene kašike
  • celer - 2 supene kašike
  • beli luk - 3 komada, čenovi
  • sušeni luk - 2 supene kašike, pržen
  • ulje
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • so
  • čubar
  • peršuin
* merne jedinice

Način pripreme

Sušeni luk i sušene šargarepe se stavljaju u staklenu posudicu i zalivaju se s 50 ml ulja.

Ostavljaju se da se namoče na 20 minuta, nakon čega se sipaju u šerpu u kojoj će se kuvati sočivo.

Dodaje se 200 ml vode.

Dinsta se pod poklopcem 10 minuta nakon što provri na srednjoj temperaturi.

Celer se oguli i opere.

Secka se na male kockice i dodaje se u luk i šargarepe.

Dinsta se još 10 minuta tako što se dodaje 200 ml vruće vode.

Sočivo se opere i dodaje se u povrće. Sočivo treba da se opere dok se povrće dinsta, a na unapred, s obzirom na to da će omeknuti, zeleno sočivo se kuva mnogo brže od smeđeg.

Dodaje se beli luk koji je očišćen i iseckan na kriškice.

Dodaje se aleva paprika i vruća voda.

Veoma dobro se meša i ostavlja se da vri 30 minuta tako što je janija od sočiva meša periodično.

Peršun se očisti i veoma dobro se opere.

Sitno se isecka.

Kada je sočivo skoro skuvano, dodaje se so, čuvar, prženi luk i peršun.

Ostavlja se da bri francusko sočivo sa celerom i prženim lukom još 10 minuta poklopljeno na niskoj temperaturi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: