Način pripreme
Sušeni luk i sušene šargarepe se stavljaju u staklenu posudicu i zalivaju se s 50 ml ulja.
Ostavljaju se da se namoče na 20 minuta, nakon čega se sipaju u šerpu u kojoj će se kuvati sočivo.
Dodaje se 200 ml vode.
Dinsta se pod poklopcem 10 minuta nakon što provri na srednjoj temperaturi.
Celer se oguli i opere.
Secka se na male kockice i dodaje se u luk i šargarepe.
Dinsta se još 10 minuta tako što se dodaje 200 ml vruće vode.
Sočivo se opere i dodaje se u povrće. Sočivo treba da se opere dok se povrće dinsta, a na unapred, s obzirom na to da će omeknuti, zeleno sočivo se kuva mnogo brže od smeđeg.
Dodaje se beli luk koji je očišćen i iseckan na kriškice.
Dodaje se aleva paprika i vruća voda.
Veoma dobro se meša i ostavlja se da vri 30 minuta tako što je janija od sočiva meša periodično.
Peršun se očisti i veoma dobro se opere.
Sitno se isecka.
Kada je sočivo skoro skuvano, dodaje se so, čuvar, prženi luk i peršun.
Ostavlja se da bri francusko sočivo sa celerom i prženim lukom još 10 minuta poklopljeno na niskoj temperaturi.