Način pripreme
Bez sumnje, kvalitetni proizvodu su veoma važni za dobar milibrot, ali takođe brašnp treba da bude unapred prosejano, mleko zagrejano, ali da ne bude vruće, a jaja da budu na sobnoj temperaturi.
Može da se koristi sveži kvasac, ali s obzirom na to da često nismo sigurni kako je bio čuvan pre nego što smo ga kupili (i prema tome nismo sigurni u njegove kvalitete), lično ja više volim suvi kvasac, zato što se sa njim uvek dobijaju dobri rezultati.
Testo može da se zamesi pomoću miksera ili u mini pekari.
Ako koristimo sveži kvasac, izmrvimo ga i u njega dodajemo kašičicu šećera i malo mleka. Mešamo kako bi se pretvorilo u kašu i ostavljamo da nadođe. Ako koristimo suvi, dodajemo direktno u brašno.
Odvajamo jedno žumance za premazivanje. Jaja i šećer mutimo mikserom unapred. Dodajemo vanilu, mleko i kašičicu kvasca.
Prosejemo brašno i dodajemo u njega so (i suvi kvasac, ako ga koristimo). Mesimo meko testo koje ostavljamo na otprilike 10-15 minuta da odmori.
Nakon toga počinje teško i dugotrajno mešenje milibrota, pri čemu dodajemo po malo masnoće (pomešani istopljeni maslac i ulje) dok je testo u potpunosti ne usvoji.
Pokrivamo krpom. Ostavljamo da dobro naraste dok ne udvostruči zapreminu. Možemo da ostavimo na duže i bolje da naraste ili da premesimo sa još malo masnoće i ponovo da naraste.
Možemo da ubrzamo proces tako što stavimo u rernu zagrejanu do 30-35 minuta. Nakon toga testo delio na dva dela i svaki deo na još 3 dela.
Od ovog izlaze 2 srednje velika milibrota koja oblikujemo sa po 3 fitilja i sa pletenicom i pečemo u pravougaonim kalupima za kolač. Ako izaberete drugi kalup ili dimenziju, možete da oblikujete na drugi način.
Bez dodavanja brašna, oblikujemo fitilje za milibort koje takođe premazujemo maslacem, dodajemo željeni nadev, zatvaramo i usučemo.
Previmo milibrot pletenicu i tako oblikovani milibrot stavljamo u podmazan kalup ili kalup obložen papirom. Ostavljamo da ponovo naraste.
Premazujemo žumancem ili mešavinom od žumanca i svežeg mleka, posipamo s malo šećera i stavljamo orašaste plodove po želji.
Pečemo mekani milibrot sa bogatim nadevom 15 minuta na 150 stepeni, pojačavamo rernu na 180 stepeni i pečermo još 25-30 minuta.
Dobija se mekan i vazdušast milibrot u nitima!