Način pripreme
Tvrdi španski turon je jedna od mnogih vrsta ovog obaveznog deserta na tradicionalnoj božićnoj i novogodnišnjoj trpezi.
Nazivaju ga Turron Duro. U svom najuobičajenijem obliku on je čisto beo i samo sa bademima.
Uvek mi je bilo zanimljivo kako li se spema i zamišljala sam da je teško i nemoću da se to napravi u kućnim uslovima.
E, uverila sam se da nije tako i sa pravilnim receptom ovo je ispalo više nego moguće.
S obzirom na to da je ovaj turon zaista za poseban povod; za Novogodišnju noć, vredi da bude i dodatno obogaćen, u ovom slučaju brusnivama, orasima i delikatnom aromom ruže.
Za taj cilj osim ružine vodice, stavljam i slatko od ruža. Ovde je važno da ono bude glatko i bez listića ruže, zbog toga ih odvajam unapred kroz cediljku, ali pretpostavljam da mogu i da se samelju. Druga varijanta je umesto slatkа od ruža da se koristi samo med - ukupno 190 g, za cvetnu aromu da se računa samo na ružinu vodicu.
Drugo pojašnjenje koje mogu da dam jeste da umesto meda od cveta pomorandže može da se napravi i sa svakim drugim, tako što će se to odraziti na ukus, ali opet će dobro ispasti.
Sastojci treba da budu pripremljeni pre nego što počnete, zbog toga u slaboj rerni zapecite orašasta plodove - otprilike 30 minuta na 150-160 stepeni. Periodično ih mešajte.
Pripremite dva pravougaona kalupa veličine približno 20/10/2.5 cm. Ukoliko nemate tradicionalne kalupe ili drvene kutije za turon, možete da koristite za tablete čokoladu ili pak da odsečete kutije svežeg mleka u potrebnim dimenzijama. Kalup se pokriva namazanim papirom za pečenje ili acetatnom folijom.
I tako, kada su svi sastojci prisutni, počinjemo sa pripremanjem raskošnog turona;
1. Izmeri se 30-35 grama belanca iz jajeta i muti se 15 sekundi mikserom - treba da se pretvori u penu, ne u čvrsti sneg, već prosto blago da pobeli, ali da ostane u relativno tečnom stanju;
2. U belance se sipaju šećer, med, voda i slatko i počinje najvažniji deo - neprestano mešanje i mućenje 35 minuta na temperaturi od tačno 100 stepeni. Najbolje je da se to radi na vodenoj pari i da se koristi kuhinjski termometar za fiksiranje tačne temperature;
Takođe bi bilo dobro da imamo pomoćnika koji će nas zameniti u mućenju, s obzirom na to da će jednoj osobi biti teško 35 minuta, posebno na kraju kada će se smesa zgustiti i biće potrebna jača ruka i jaka mutilica. Moguće je da se koristi i mikse, ali neko mora da ga drži čak iako ne ulaže fizički napor, ipak je iscprljujuće;
5. Nakon 35. minute zastane se na nekoliko sekundi i dodaju se vanila i crvena boja, rastvorene u ružinoj vodici. Mešanje se nastavlja još 5 minuta tako što se već oseća kako je smesa postala gusta, lepljiva i razvlači se u niti. Može da se uporedi sa mešavinom za žvakaće bombone.
4. U sledećem momentu se brzo deluje, zato orašasti plodovi i borovnice treba da vam budu pod rukom i spremne - orasi, krupno iseckani, a bademi celi. Sipaju se i brzo se izmeša. Ukoliko se zadržimo, smesa se momentalno steže.
5. Odmah se raspoređuje u dva kalupa i pritišće se podmazanom špatulom kako bi se izravnalo i zauzelo sve uglove. Odozgo se prilepljuje još jedan sloj papira za pečenje, blago nauljen.
Tako se turon ostavlja na sobnoj temperaturi na 24 sati.
6. Pre nego što se posluži na prazničnu trpezu, turon od ruže se otkriva i seče se podmazanim oštrim nožem. Komadići se ostavljaju na 15 minuta da se stvrdnu i da se ne lepe preterano. Rešaju se na elegantni poslužavnik i serviraju se.
Dobro bi bilo da se pripremi nekoliko dana ranije, zato što koliko duže odstoji, turon od ruža sa bademima, orasima i brusnicama će biti tvrđi.
Ponekad 24 sata nije dovoljno i ukoliko je još uvek rastegljiv i lepljiv, ostavlja se na još sati da se suši.