Način pripreme
Recept se sprema sa domaćim mlekom, jajima i maslacem.
Kvasac se namrvi u sveže mleko i meša se zajedno sa šećerom, dok se ne rastvori.
Ostavlja se da naraste 7-8 minuta.
Brašno se proseje u posudu, pomeša se sa solju i u sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa ulje, maslac, narasli kvasac i blago umućeno jaje.
Počinje da se meša u udubljenju, pri čemu se uzima bršno i tako dok se sve ne upije.
Prebacuje se na radnu površinu posutu brašnom i zamesi se glatko, meko i vazdušasto testo. Ako je potrebno dodaje se još brašna, ali se pazi da se ne pretera, da na bi bilo tvrdo testo.
Ostavlja se u veliku posudu, dobro uvijenu folijom i krpom i raste 40 minuta.
Od naraslog testa za hleb se oblikuje duguljast hleb, deblji od bageta i stavlja se u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
Posipa se brašno i pravi se ne mnogo dubok razrez u sredini po dužini.
Raste još jednom sat vremena u toploj prostoriji.
Seoski hleb Kampesina se peče u rerni zagrejano na 200 stepeni 20 minuta, posle se temperatura smanjuje do 180 stepeni na još 15-20 minuta ili dok hleb ne dobije zlatastu preplanulost i tvrdu koricu.