Način pripreme
Zapržite brašno u maslacu dok ne postane zlatasto, dodajte žumance, promešajte dobro, razredite do željene gustine mlekom i pomešajte dobijeni bešamel sos sa skuvanim u vodi i oceđenim i sitno isečenim zeljem i kiseljakom i dodajte jaja.
Od brašna, vode i soli zamesite tvrdo testo, razvijte ga u pravougaonik debljine oko pola centimetra, podelite ga i preko polovine stavite tanke lente maslace, pokrijte drugom polovinom i razvijte ponovo na prethodnu veličinu.
Ponovite ovo pet puta, dok se ne zamesi sav maslac, i ostavite testo najmanje sat vremena u frižideru.
Razvijte testo u tanku koru, stavite je u namazan kalup, sipajte odozgo smesu od povrća i pecite pirog u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Posle dopecite maslac pirog sa zeljem i kiseljakom na 180 stepeni.