Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakom mleku. Dodajte šećer i oko 1 supenu kašiku brašna. Smesu ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Prosejte brašno, naoravite udubljenje i sipajte tečnu smesu. Dodajte umućena jaja /odvojite jedno žumance za premazivanje/, so i deo ulja. Zamesite mesko testo i u procesu mešenja sipajte i preostalo ulje, potapajući samo ruke u ulje.
Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom da se udvostruči.
Očistite kiseljak i blanširajte na kratko.
Ocedite i izdinstajte na kratko sa maslacem. Ohladite. Dodajte mrvljeni sir i promešajte.
Gotovo testo razvucite na koru. Isecite na trakice. Preko svake trakice stavite od nadeva i uvijte u oblik puža.
Poređajte puževe u namazan i suv pleh. Ostavite penjurliju da se ponovo udvostruči.
Namažite umućenim žumancem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok ne obije zlatnu boju /temperatura rerne varira od 170 do 200 stepeni/.
Gotova penjurlija se posipa hladnom vodom, pokriva se krpom i ostavlja se da odstoji.