Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Sveže lignje sa špagetima sa sosom od paradajza i maslinama

Sveže lignje sa špagetima sa sosom od paradajza i maslinama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Sveže lignje sa špagetima sa sosom od paradajza i maslinama
Fotografije: Ivelina
1 / 2
25/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Evo kakvu đakoniju da spremite sa svežim lignjama - polizaćete prste, verujte nam"

Potrebni sastojci

  • špageti - 300 g
  • beli luk - 2 komada, čenovi
  • crveni luk - 1/2 glavice
  • masline - 1 velika šaka, bez koštica
  • lignje - 750 g, cele lignje ili zamrznute
  • čeri - 15 komada, ili paradajz iz konzerve 250 g
  • ljuta paprika
  • so
  • biber
  • peršun - svež
  • bujon za lignje
  • šargarepa - 1 komad
  • biber - zrna
  • celer - 1 struk ili dva po izboru
  • lovorov list - 2 komada
  • voda - da prekrije lignje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo jelo je neprevaziđeno, ukusno i brzo sa spremanje! Recept je za cele lignje, tako što ih očistimo i operemo, pre nego što ih skuvamo u bujonu. Ako koristite zamrznute isečene lignje, direktno ih ubacite u kipući bujon.

Počinjemo tako što prvo očistimo i operemo isečenu šargarepu i celer. Stavite na ringlu šerpu sa vodom, dodajte začine - biber, lovorov list i isečen celer sa šargarepom.

Kada voda provri, ubacite očišćene cele ili sečene lignje i kuvajte 5 minuta (može i malo više, zavisi od vaše ringle). Nakon što skuvate lignje, izvadite iz bujona i isecie na parčiće koje ćete dodati u sos od paradajza.

Sada možemo da spremimo špagete.

Prvo spremite šerpu sa pastu sa vodom i ostavite da provri (možete da ih skuvate u bujonu od lignji), nakon toga dodajte špagete, dodajte malo soli i ostavite da se kuva. Špagete se kuvaju 12 minuta.

Dok se špageti kuvaju, pripremite sos za pastu: u velikom tiganju zagrejte mlaz ekstra devičanskog maslinovog ulja i zapržite čenove belog luka i sitno isečen luk.

Kada postane prozračan dodajte masline (ako imate crne, one su najbolje). Dinstajte na jakoj vatri nekoliko minuta (oko 3 minuta), nakon toga dodajte na polovine isečen čeri paraajz ili smesu od paradajza iz konzerve i smanjite ringlu. Začinite solju, biberom, prstohvatom ljute aleve paprike i kuvajte oko 10 minuta.

Pred kraj kuvanja dodajte svež peršun - izdašno pospite!

Dodajte skuvane i isečene lignje u sos od paradajza.

Ocedite špagete i rasporedite ih u tanjire ili ih pomešajte sa sosom.

Ja sam odabrala da ih serviram odvojeno i da prelijem sosom od paradajza i lignji.

Servirajte odmah sveže lignje sa špagetama sa paradajz sosom i maslinama.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: