Način pripreme
Ovo jelo je neprevaziđeno, ukusno i brzo sa spremanje! Recept je za cele lignje, tako što ih očistimo i operemo, pre nego što ih skuvamo u bujonu. Ako koristite zamrznute isečene lignje, direktno ih ubacite u kipući bujon.
Počinjemo tako što prvo očistimo i operemo isečenu šargarepu i celer. Stavite na ringlu šerpu sa vodom, dodajte začine - biber, lovorov list i isečen celer sa šargarepom.
Kada voda provri, ubacite očišćene cele ili sečene lignje i kuvajte 5 minuta (može i malo više, zavisi od vaše ringle). Nakon što skuvate lignje, izvadite iz bujona i isecie na parčiće koje ćete dodati u sos od paradajza.
Sada možemo da spremimo špagete.
Prvo spremite šerpu sa pastu sa vodom i ostavite da provri (možete da ih skuvate u bujonu od lignji), nakon toga dodajte špagete, dodajte malo soli i ostavite da se kuva. Špagete se kuvaju 12 minuta.
Dok se špageti kuvaju, pripremite sos za pastu: u velikom tiganju zagrejte mlaz ekstra devičanskog maslinovog ulja i zapržite čenove belog luka i sitno isečen luk.
Kada postane prozračan dodajte masline (ako imate crne, one su najbolje). Dinstajte na jakoj vatri nekoliko minuta (oko 3 minuta), nakon toga dodajte na polovine isečen čeri paraajz ili smesu od paradajza iz konzerve i smanjite ringlu. Začinite solju, biberom, prstohvatom ljute aleve paprike i kuvajte oko 10 minuta.
Pred kraj kuvanja dodajte svež peršun - izdašno pospite!
Dodajte skuvane i isečene lignje u sos od paradajza.
Ocedite špagete i rasporedite ih u tanjire ili ih pomešajte sa sosom.
Ja sam odabrala da ih serviram odvojeno i da prelijem sosom od paradajza i lignji.
Servirajte odmah sveže lignje sa špagetama sa paradajz sosom i maslinama.
Uživajte!