Mus od papaje

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Mus od papaje
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
7 min.
Ukupno
22 min.
Porcije
4
"Servirajte letnji mus od papaje dobro ohlađen i ukrašen svežim listovima mente"

Potrebni sastojci

  • papaja - 400 g /1/2 voćke/ očišćena i oljuštena
  • šećer - 50 g, kristal
  • voda - 30 g
  • želatin - 3 i 1/2 lista, oko 6.5 - 7 h
  • pavlaka - 200 g 35 % mlečne masti
  • šećer u prahu - 1 supena kašika, puna
  • menta - sveži listovi za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Papaja koju ćete koristiti za ovaj voćni mus treba da bude zrela i meka.

Očistite i oljuštite na isti način kao običnu dinju. Mesnati deo voća bez kore i semenki treba da teži 400 grama.

Isecite na komade i stavite na vatru sa vodom i kristal šećerom. Pošto papaja nije mnogo slatko voće, možete zasladiti više, po uksu. Ja više volim da bude laganiji ovaj desert sa papajom, zato stavljam manje šećera.

Mešajte na slaboj/umerenoj vatri (90 stepeni) 7 minuta, nakon toga pasirajte na glatko pire i ostavite da padne temepratura do 70 stepeni.

Natopite želatin u hladnu vodu i stavite u voćni pire, dobro promešajte.

Gotov voćni deo musa ostavite da se ohladi i stavite u frižider.

Dolazi red na pavlaku, prethodno treba dobro da se ohladi, tako će rezultat mućenja biti bolji.

Sipajte je u posudu, stavite jednu supenu kašiku punu šećera u prahu i mutite dok se ne zgusne.

Stavite i nju u frižider dok se voćno pire steže. Potrebno je da dobije istu konsistenciju kao pavlaka, a ne da se potpuno stvrdne.

Poslednja etapa je da prosto pomešate pire od papaje (odvojite od njega 4 supene kašike) i pavlaku laganim pokretima da smesa ostane mekana.

Dobijate odličan mus nežnog i laganog ukusa, bledonarandžaste boje.

Sipajte u male staklene čaše - 4 komada ili zavisno od veličine koju imate.

Stavite voćni mus u fržider da se stegne 4 sata, na pola vremena stavite preko po kašiku odvojenog pirea od papaje preko kremića.

Mus od papaje servirajte dobro ohlađen i ukrašen svežim i mirisnim listovima mente.

Izuzetno nežan i ukusan letnji desert!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: