Način pripreme
Papaja koju ćete koristiti za ovaj voćni mus treba da bude zrela i meka.
Očistite i oljuštite na isti način kao običnu dinju. Mesnati deo voća bez kore i semenki treba da teži 400 grama.
Isecite na komade i stavite na vatru sa vodom i kristal šećerom. Pošto papaja nije mnogo slatko voće, možete zasladiti više, po uksu. Ja više volim da bude laganiji ovaj desert sa papajom, zato stavljam manje šećera.
Mešajte na slaboj/umerenoj vatri (90 stepeni) 7 minuta, nakon toga pasirajte na glatko pire i ostavite da padne temepratura do 70 stepeni.
Natopite želatin u hladnu vodu i stavite u voćni pire, dobro promešajte.
Gotov voćni deo musa ostavite da se ohladi i stavite u frižider.
Dolazi red na pavlaku, prethodno treba dobro da se ohladi, tako će rezultat mućenja biti bolji.
Sipajte je u posudu, stavite jednu supenu kašiku punu šećera u prahu i mutite dok se ne zgusne.
Stavite i nju u frižider dok se voćno pire steže. Potrebno je da dobije istu konsistenciju kao pavlaka, a ne da se potpuno stvrdne.
Poslednja etapa je da prosto pomešate pire od papaje (odvojite od njega 4 supene kašike) i pavlaku laganim pokretima da smesa ostane mekana.
Dobijate odličan mus nežnog i laganog ukusa, bledonarandžaste boje.
Sipajte u male staklene čaše - 4 komada ili zavisno od veličine koju imate.
Stavite voćni mus u fržider da se stegne 4 sata, na pola vremena stavite preko po kašiku odvojenog pirea od papaje preko kremića.
Mus od papaje servirajte dobro ohlađen i ukrašen svežim i mirisnim listovima mente.
Izuzetno nežan i ukusan letnji desert!