Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Slana panakota od mocarele

Slana panakota od mocarele

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Slana panakota od mocarele
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Slatku volimo, ali slana panakota od mocarele nas je definitivno iznenadila"

Potrebni sastojci

  • Za panakotu
  • mocarela - 2 kugle, bivolja, 230 - 250 g
  • pavlaka - 300 ml
  • sveže mleko - 100 ml
  • želatin - 3 lista, 6 g
  • so - 1 kašičica
  • crni biber - 2 prstohvata
  • paradajz džem
  • paradajz - 400 g, celi, iz konzerve
  • šećer - 50 g
  • so - 1 kašičica, ravna
  • crni biber - 2 prstohvata
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • Još
  • masline - 100 g, crne, očišćene od koštica
  • maslinovo ulje - 70 ml
  • peršun - 2 - 3 supene kašike, iseckan (ili bosiljak)
  • orasi - 2 supene kašike, sitno iseckani
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremanjem panakote kako bi bilo dovoljno vremena da se stegne.

Ubacite dve lopte bivolje mocarele u blender zajedno sa pavlakom i meljite dok ne postane glatko.

Sipajte u šerpu i zagrejte do 90 stepeni na 5 minuta.

Za to vreme hidrirajte želatin u hladnoj vodi.

U toplu i ne preterano vruću smesu sipajte mleko, so i biber i skinite sa vatre.

Stavite želatin, izmešajte i rasporedite belu smesu u male šolje za krem karamel, unapred navlažnjene vodom.

Stavite u frižider na 3 sata minimum ili dok se slana panakota ne stegne.

Za posluživanje ovog sofisticiranog predjela ćemo napraviti sos od paradajz džema.

Izgenjčite ih i pomešajte sa šećerom, malo soli, bibera i maslinovog ulja. Stavite u šerpicu na umerenu vatru dok se sos ne zgusti (15 minuta).

Sitno iseckajte crne masline i izmešajte ih sa otprilike 40-50 ml maslinovog ulja.

Odvojeno pomešajte peršun (ili bosiljak, ili oboje), sa orasima, ostalim maslinovim uljem - otprilike 30 ml i prstohvatom soli.

Nakon što su sve komponente vašeg predjela gotove, a panakota se dobro stegla, već možete da je servirate.

U tanjire stavite paradajz u gomilicama ili razmazan četkom kako bi izgledalo umetnički. Odozgo stavljajte po jednu panakotu od mocarele (ili više, u zavisnosti koliko su vam veliki kalupi).

Za kraj posipajte oba dresinga od maslina i zeleniša sa orasima.

Iznenadite vaše goste ovim nepretencioznim, ali efikasnim i veoma ukusnim predjelom od paradajza.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: