Način pripreme
Počnite sa pripremanjem panakote kako bi bilo dovoljno vremena da se stegne.
Ubacite dve lopte bivolje mocarele u blender zajedno sa pavlakom i meljite dok ne postane glatko.
Sipajte u šerpu i zagrejte do 90 stepeni na 5 minuta.
Za to vreme hidrirajte želatin u hladnoj vodi.
U toplu i ne preterano vruću smesu sipajte mleko, so i biber i skinite sa vatre.
Stavite želatin, izmešajte i rasporedite belu smesu u male šolje za krem karamel, unapred navlažnjene vodom.
Stavite u frižider na 3 sata minimum ili dok se slana panakota ne stegne.
Za posluživanje ovog sofisticiranog predjela ćemo napraviti sos od paradajz džema.
Izgenjčite ih i pomešajte sa šećerom, malo soli, bibera i maslinovog ulja. Stavite u šerpicu na umerenu vatru dok se sos ne zgusti (15 minuta).
Sitno iseckajte crne masline i izmešajte ih sa otprilike 40-50 ml maslinovog ulja.
Odvojeno pomešajte peršun (ili bosiljak, ili oboje), sa orasima, ostalim maslinovim uljem - otprilike 30 ml i prstohvatom soli.
Nakon što su sve komponente vašeg predjela gotove, a panakota se dobro stegla, već možete da je servirate.
U tanjire stavite paradajz u gomilicama ili razmazan četkom kako bi izgledalo umetnički. Odozgo stavljajte po jednu panakotu od mocarele (ili više, u zavisnosti koliko su vam veliki kalupi).
Za kraj posipajte oba dresinga od maslina i zeleniša sa orasima.
Iznenadite vaše goste ovim nepretencioznim, ali efikasnim i veoma ukusnim predjelom od paradajza.
Prijatno!