Način pripreme
Operemo ćurku i natrljamo solju spolja i iznutra.
Na delu masnoće dinstamo izrendani luk i praziluk sa malo soli.
Zatim dodajemo iznutrice iseckane na komadiće i pržimo, kao i pirinač.
Zalivamo s malo vode i ostavljamo da se krčkaju na tihoj vatri dok pirinač malo ne omekša.
Dodajemo suvo gožđe, alevu papriku i mleveni crni biber i skidamo sa ringle.
Punimo ćurku nadevom i zašivamo koncem.
Maslinovo ulje pomešamo sa medom i mešamo. Ćurku stavljamo u tepsiju na papir za pečenje i glaziramo.
U tepsiju sipamo malo vode (100 ml).
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C 3-4 sata.
Na kraju odozgo premazujemo maslacem i posipamo ruzmarinom.
Sa strane dodajemo krompir u foliji, tako što posle začinimo maslacem i solju.
Veoma ukusno - Božićna ćurka sa krompirom u foliji!