Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Pečena ćurka sa belim vinom i krompirom

Pečena ćurka sa belim vinom i krompirom

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
189871k
Pečena ćurka sa belim vinom i krompirom
Fotografije: Evgenia
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
4
"Pečena ćurka sa krompirom - delikates za specijalne prilike sa bliskim ljudima"

Potrebni sastojci

  • ćurka - 2 kg, polovina
  • krompir - 5 komada, srednje veliki
  • belo vino - 1 šolja
  • maslac - 100 g
  • beli biber
  • dimljena aleva paprika
  • pileći bujon - 200 ml
  • luk - 2 glavice, crni
  • so
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • čubar - ili ruzmarin po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo i operemo ćurku i posolimo je.

Pomešamo omekšali maslac sa sobne temperature sa začinima i stavljamo ga ispod kože ćurke (za tu svrhu pravimo džep pod kožom pomoću noža i stavljamo maslac pod kožu cele ćurke.

Očistimo i isečemo na kolutove luk i krompir. Stavljamo ćurku i povrće u kesu za pečenje. Posipamo ćurku alevom paprikom odozgo.

Prelivamo belim vinom i pilećim bujonom. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sat vremena i dva sata na 150 stepeni dok ne bude gotovo.

Preostalu marninadu nakon pečenja ćurke ostavljamo u tiganju (a prvo je procedimo kroz cediljku) i pravimo sos dodajući kukurzni skrob i mešamo dok se ne zgusne.

Serviramo pečenu ćurku sa belim vinom i krompirom u odgovarajućoj posudi zajedno sa povrćem.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: