Način pripreme
Pomešajte obe vrste brašna od spelte, suvi kvasac i so u velikoj posudi.
Stavite konopljino seme u plitki tiganj i prepecite na srednjoj vatri nekoliko minuta ili dok ne počne da se oseća predivan prepečeni miris (mešajte semenke često i nadgledajte ih da ne izgore)
Kada se ohlade, semenke od konoplje se samelju u pesak u avanu i dodaju se u smesu sa brašnom. Ovde je trenutak, ukoliko želite, da dodate i druge semenke ili sušeno voće poput smokvi na primer, prethodno iseckanih na komadiće.
Sipajte toplu vodu i dve supene kašike maslinovog ulja u brašno i mešajte dok se ne pretvori u čupava kaša.
Nakon toga izvadite smesu iz posude i pažljivo umesite dok testo ne postane glatko (očekujte da testo bude blago lepljivo).
Oblikujte loptu sa testom i stavite je u naumljenu i pokrivenu posudu kako bi odmorilo na toplom mestu otprilike sat vremena dok se testo ne podigne do 1 ½ svog prvobitnog obima.
Zagrejte rernu do 200°C.
Izadite testo iz posude i pažljivo umesite samo jednom ili dva puta kako bi se oblikovala lopta.
Stavite u tepsiju za pečenje i po želji napravite nekoliko kosih crta, zatim pospite semenkama ili samo brašnom, pokrijte krpom i ostavite da nadolazi dok testo ne počne blago da izvire.
Stavite u rernu i pecite 40 minuta ili dok se ne čuje tup zvuk kada dodirnete osnovu integralnog hleba.
Ohladite na rešetci, isecite hleb i uživajte!
I dok pokušavam da izbegnem pšenicu, ovaj hleb napravljen od spelte je sjajna alternativa. Spelta sadrži manje glutena, lakše se vari i puna je hranljivih materija koje pšenica nema.
U ovom receptu možete da koristite i 100% integralnog brašna od spelte za tamniji, grublji hleb, jednako je ukusan. Takođe, orasi su odlična dopuna za još ukusniji hleb.
Obećavam, nakon što počnete da pravite svoj sopstveni hleb sa konopljinim semenom, postaćete zavisni od njega!