Način pripreme
Odlične andaluzijske kiflice u obliku školjke. Njihov originalni naziv je Bollos de manteca.
Pripremaju se sa malo sastojaka, tehnologija je jednostavna i rezultat je neverovatna poslastica.
Istopite svinjsku mast u vodi na 40°C. Sipajte i maslinovo ulje, sipajte kašiku šećera i usitnite kvasac (posle dodavanja maslinovog ulja temperatura treba da spadne do 37°C). Izmešajte kako bi se rastvorilo.
Prosejte brašno i so i stavite u tečnu smesu zajedno sa drugom kašikom šećera.
Umesite glatko masno testo (nemojte ga mesiti dugo, da ne bi postalo žilavo) i ostavite ga u posudi, pokriveno folijom da naraste na sat vremena ili dok ne udupla svoj obim.
Od naraslog masnog testa otkinite 14 loptice jednake veličine. Razvijte ili razvucite prstima u ne mnogo tanku koru svaku od njih. Ideja je da se spljeskaju.
Pospite kristal šećerom, pomešanim sa cimetom i presavijte u oblik školjke, pričvršćujući krajeve.
Svaku kiflicu uvaljajte u još šećera i cimeta i ređajte u veliku tepsiju, pokrivenu papirom za pečenje.
Zagrejte rernu do 180 °C (ovo vreme je doboljno da se kiflice sa cimetom blago otpuste i narastu. Nije potrebno da dugo rastu drugi put).
Pecite dok ne porumeni otprilike 20 minuta.
Jedite narasle kiflice za doručak ili sa kafom i mlekom.
*Za one od vas koji ne vole cimet, pomešajte šećer sa kakaom na primer. Dobija se takođe sjajan ukus, iako nije autentičan za bollos de manteca.