Način pripreme
U ovom kjopoolu se koristi šargarepa umesto paprike i na taj način se diverzifikuje nama tako poznat tradicionalni namaz.
Šargarepa dodaje delikatnu slatkoću i ukus koji će vam se sigurno dopasti.
Patlidžani se operu, prepolove i u njihovoj unutrašnjosti se pravi po nekoliko proreza. Istrljaju se solju i ostavljaju se na 30 minuta da spadne njihov gorki sok, nakon toga se operu.
Ređaju se u blago nauljenu tepsiju sa razrezima na dole tako što tepsija može direktno da bude pokrivena papirom za pečenje (nauljena) kako bismo bili sigurni da se povrće neće zalepiti.
Šargarepe se ogule, takođe se prepolove i ređaju se do patlidžana.
Sve se posipa uljem i ubacuje u rernu zagrejanu na 200 °C na otprilike 35 minuta ili dok povrće nije dobro omeklo.
Ostavljaju se da se u potpunosti ohlade.
Kašikom se ostruže meso patlidžana, isecka se i stavlja se u posudu.
Šargarepa se sitno isecka, a paradajz se oguli i takođe se sitno isecka. I one se stavljaju u posudu.
Čenovi belog luka se presuju, peršun se isecka. Sipaju se kod ostalih proizvoda zajedno sa sirćetom, solju i uljem i sve se dobro izmeša.
Po želji salata sa patlidžanom se dodatno začini sa još sirćeta, soli i belog luka, nakon čega se proba. Takođe može da se stavi i više masnoće, prema preferencijama.
Ukusni namaz može da se servira odmah ili da se ostavi da odstoji nekoliko sati kako bi se smirili ukusi i otpustila aroma belog luka.
Uživajte u ovom kjoopolu sa pečenim šargarepama tako što ga poslužite sa lepim domaćim hlebom ili pogačom i čašom omiljenog pića.
Prijatno!