Način pripreme
Stampot je krupno gnječen krompir pire kombinovan sa drugim povrćem prema specifičnoj sorti.
Njegova domovina je Belgija, ali se priprema i u nekim delovima Holandije.
Obično se poslužuje sa kobasicama, slaninom, raznim mesom, a kako u slučaju vidimo - i sa ribom.
Iako je Stampot sa ribom ređe sretana kombinacija, ona nije manje ukusna.
Počinje se sa guljenjem i seckanjem krompira i šargarepi na kockice. Obavezno da šargarepe budu sitnije kako bi uspele da se skuvaju zajedno sa krompirima kojima je potrebno malo manje vremena.
Oba povrća se kuvaju u posoljenoj vodi zajedno sa lovorovim listom, prstohvatom muskatnog oraščića, zrncima kleke i strukićem sušenog čubara.
U šerpi se prokuva voda sa malo soli i nekoliko kapljica sirćeta i u njoj se pošira riba.
Vadi se i odstranjuje se koža, ukoliko je ima. Gleda se da nema ostalih finih koščica.
Kada je savršeno omeknulo i povrće, ocedi se, a začini se vade i uklanjaju (naravno bez indijskog oraha koji je u prahu).
Kovrdžavi kupus se posebno popari i kuva 8-10 minuta. Ocedi se, sitno se isecka i stavlja se u ostalo povrće.
Dodaju se pavlaka, maslac i so po ukusu. Sve se grubo izgnječi presom za krompir i dobro se izmeša.
Raspoređuje se na tanjire, a odozgo se izrenda poširani losos.
Po želji se posipa balzamovim sirćetom ili redukcijom.
Lagano i ukusno jelo za ljubitelje zdrave ishrane.
*Ukoliko ste izabrali da dodate i praziluk, njega iseckajte na male kolutiće i skuvajte zajedno sa drugim povrćem.
Prijatno!