Pideli ćufte

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pideli ćufte
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
115 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Pideli ćufte po želji garnirajte ljutom paprikom i domaćim ovčijim kiselim mlekom. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • Za ćufte
  • mleveno meso - 500 g, teleće
  • jaje - 1 komad, veće
  • prezle - 1/2 šolje
  • luk - 1/2 glavice
  • peršun - 3 struka, listovi
  • beli luk - 1 čen
  • crni biber - 1/3 kašičica, ili po ukusu
  • kumin - 1/3 kašičica ili po ukusu
  • paradajz sos - 250 g
  • voda - oko 250 ml
  • so - po ukusu
  • krompir - 600 g
  • ulje - 1 šoljica
  • Za hleb pide
  • brašno - 450 g
  • kvasac - 15 g, živi
  • voda - 180 ml
  • sveže mleko - 50 ml
  • kiselo mleko - 30 g
  • ulje - 25 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • žumance - za premazivanje
  • susam - za posipanje
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite od hleba sa kojim ćete servirati ćuftice kako bi bilo vremena da naraste, a i da se ohladio kada dođe red da se posluži.

Rastvorite kvasac i šećer u 100 ml zagrejane vode. Sačekajte 15 minuta da se smesa aktivira.

Sipajte obe vrste mleka sa ostalom vodom i uljem, nakon toga prosejte u tečnu smesu brašno sa solju.

Umesite glatko testo i ostavite ga da naraste na sat i po vremena.

Za to vreme pređite na pravljenje ćuftica, tako što sitno iseckate luk, peršun i beli luk i stavite ih u teleće mleveno meso.

Razbijte jaje, dodajte prezle, so i začine i lepo umesite. Ostavite da odstoji nekoliko sati ili dok ne završite sa pideima.

Od naraslog testa odvojte 4 ili 6 posebnih pogačica. Svaku rastegnite prstima i dlanovima kako biste je istanjili i da biste joj dali četvrtasti ili ovalni oblik.

Poređajte u tepsije na papir za pečenje i ostavite da narastu ponovo na 30 minuta.

U sredini svakog pidea napravite kvadrate pritiskom na drveni štapić. Namažite umućenim žumancem i pospite susamom i makovim semenom.

Sačekajte da pogačice malo nadođu, otprilike 20 minuta ili više, u zavisnosti od toplote u prostoriji.

Pecite ih u rerni zagrejanoj na 210°C dok ne postanu zlatasti.

Kada je mleveno meso dovoljno odstojalo, od njega oblikujte teleće ćufte standardnih veličina ili elipsaste.

Ogulite i krupno isecite krompire, nakon čega ih posolite i uvaljajte u ulje.

Pomešajte paradajz sos sa prstohvatom soli i sipajte tanak sloj na dno tepsije.

Ređajte turske ćuftice blago po dijagonali, a između njih stavljajte krompiriće. Zalijte ostalim paradajz sosom i vodom i poprskajte uljem.

Pecite na 190°C ispod folije ili poklopca malo duže od sat vremena ili dok krompir ne omekša.

Skinite foliju i dopecite jelo da se dobije prijatna boja i dok tečnost ne provri.

Servirajte pideli ćufte na pogačama od hleba pide, namazane maslacem (od ovčijeg mleka, po mogućnosti).

Pideli ćufte po želji garnirajte ljutom paprikom i domaćim ovčijim kiselim mlekom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: