Način pripreme
Pomešamo brašno i kravlji maslac da se formiraju mrve. Istopimo so u vodi i kašikom dodajemo deo njega u mrvice tako što smesu mešamo viljuškom.
Količine vode može da bude manje ili više od navedenog u receptu i zavisi od vlažnosti vazduha i brašna.
Na površini posutoj brašnom razvijamo testo u pravougaonu koru debljine 1 cm.
U mislima ga delimo na 3 jednaka dela.
Zavijamo donju stranu ka sredini, pokrivamo gornjim krajem, zavrtimo dobijeni paket na 90 stepeni i razvijamo ga.
Zavijamo na gore opisani način, zavrtimo na 90 stepeni i razvijamo, vršimo jedno presavijanje, zavrtanje i razvijanje.
Savijamo testo po poslednji put, uvijamo ga u foliju i hladimo 1-2 sata. U ovoj etapi tako pripremljeno testo možemo da čuvamo u frižideru do 2 dana ili da zamrznemo na 2 nedelje.
Vadimo testo iz frižidera (zamrzivača) i razvijamo ga do debljine otprilike 5 mm. Odozgo stavljamo viršle po dužini i uvijamo u rolat. Sečemo na komade i stavljamo rol viršle u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni sa ventilatorom dok ne bude gotovo i dok testo ne dobije laganu zlatkastu boju.
Lisnate viršle su gotove.