Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Zdravija baklava

Zdravija baklava

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Zdravija baklava
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Ko voli baklavu, ali se hrani zdravo, obradovaće se ovoj njenoj korisnijoj varijanti"

Potrebni sastojci

  • kore - 1 pakovanje
  • kokosov šećer - 1 šolja
  • orasi - 1 i 1/2 šolja, mleveni
  • cimet - 1 pakovanje
  • ulje - 100 ml
  • za sirup
  • voda - 1 šolja
  • kokosov šećer - 1/2 šolje
  • med - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Samleveni orasi se pomešaju sa kokosovim šećerom i cimetom. Promešaju se. Nakon toga se uzimaju dve kore. Preko njih se posipaju orasi, cimet i kokosov šećer.

Nakon toga se kore uvijaju u rolat. On se seče na dva prsta odstojanja. Dobijene ružice se ređaju u posudu čvrsto jedna do druge.

Isto se ponavlja i sa ostalim korama.

Nakon što su sve ružice poređane, prelivaju se uljem. Ono treba da je provrelo. U svaku ružicu se sipa po malo , da se rastvori.

Poređana baklava se stavlja u rernu. Peče se oko desetak minuta da se blago zarumeni.

Ostavlja se da se dobro ohladu.

Nakon toga se sprema sirup. On se sprema, tako što se stavlja voda sa šećerom i medom da provri. Kada se zgusne sirup njime se preliva baklava.

Gotova baklava treba da se ostavi 10-12 sati da upije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: