Način pripreme
Istucam čenove belog luka pljosnatom stranom noža i sipam ih u maslinovo ulje. Ostavljam ih da se namaču zajedno na sobnoj temepraturi od 30 minuta do 2 sata.
U posudu stavljam prezle, 3 supene kašike peršuna, majčinu dušicu, koru limuna i ¼ kašičice istucane ljute paprike. Dodajem i polovinu maslinovog ulja i dobro izmešam dok ga hlebne mrvice ravnomerno ne upiju.
Prethodno zagrejem rernu na 250 stepeni. Raspoređujem filete iverka na radnu dasku s nožem ka gore. Blago ih začinim solju. Rapoređujem po 1 supenu kašiku smese sa prezlama po svakom ribljem filetu i dodajem.
Premazujem dno tepsije za pečenje 15 x 12 cm s malo ostalog začinjenog maslinovog ulja. Ređamo u nju filete jedan do drugog sa malo mesto između njih. Posipam ih maslinovim uljem i ostalim začinjenim prezlama. Između fileta ubacujem čenove belog luka iz maslinovog ulja i komadiće maslaca. SIpam belo vino, bujon, limunov sok i ostalo maslinovo ulje u tepsiju. U tepsiju dodajem ostalu ljutu papriku i jednu kašičicu soli.
Pečem dok prezle ne postanu zlatkasto smeđe - otprilike 20-25 minuta.
Pažljivo vadim filete iz tepsije i stavljam na topli poslužavnik. Uvijam ih aluminijumskom folijom kako bih ih sačuvala tople.
Sipam sos iz tepsije u malu šerpu i sačekam da provri.
Dodajem ostale 2 supene kašike peršuna i probam ukus.
Potrebne su vam 2 supene kašike sosa za serviranje po porciji pečene ribe.