Način pripreme
Prosejte brašno i stavite ga u duboku posudu. Isecite kravlji maslac na male komadiće i dodajte ga u brašno.
Maslac i brašno se trljaju kako bi se pretvorili u mrvice. Kada momadići testa postanu veći, dodajte vodu.
Bilo bi dobro da vodu dodajete u delovima, zato što može da se desi da testo ne upije svu vodu.
Zbog toga nastavite dodavanjem vode u delovima. Dodavanjem vode ćete dobiti loptu testa.
Stavite ga u posudu i pokrijte folijom. Stavite posudu na sat vremena u frižider da se stegne.
Za to vreme pripremite nadev.
U posudu razbijte jaje i umutite ih u penu. Dodajte rikotu, skuvani i oceđeni grašak, majčinu dušicu i so. Dobro izmešajte dok se ne homogenizuje.
Prepolovite skuvana jaja.
Zatim razvijte testo u dva tanka lista.
Pripremite dve tepsije odgovarajućih dimenzija ili jednu veću. Pažljivo stavite razvijene kore testa na tepsije.
Zatim sipajt epripremljeni nadev, a u njega stavite skuvana i prepolovljena jaja.
Namažite delove testa koji se vide umućenim belancem, pospite filiranim bademima.
Pecite slanu pitu na srednjem nivou u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotova.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Slana pita sa graškom i rikotom je odlična!