Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Slana Pita»Slana pita sa graškom i rikotom

Slana pita sa graškom i rikotom

Gabriela TsulinGabriela Tsulin
Šegrt
4956813
Slana pita sa graškom i rikotom
Fotografije: Gabriela Tsulin
1 / 2
20/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Evo jedne odlične slane pite, koju možete spremiti još sutra"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • belo brašno - 150 grama
  • belo brašno od spelte - 150 grama
  • maslac - 140 ml, hladni
  • voda - 140 ml, hladna
  • keltska so - 1/4 kašičice
  • za nadev
  • jaja - 4 komada
  • sir rikota - 200 grama
  • grašak - 200 grama (skuvan i oceđen)
  • jaja - 4, skuvana
  • majčina dušica - sveža
  • so - po ukusu
  • za odozgo
  • belanca - 1 komad
  • bademi - filirani
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i stavite ga u duboku posudu. Isecite kravlji maslac na male komadiće i dodajte ga u brašno.

Maslac i brašno se trljaju kako bi se pretvorili u mrvice. Kada momadići testa postanu veći, dodajte vodu.

Bilo bi dobro da vodu dodajete u delovima, zato što može da se desi da testo ne upije svu vodu.

Zbog toga nastavite dodavanjem vode u delovima. Dodavanjem vode ćete dobiti loptu testa.

Stavite ga u posudu i pokrijte folijom. Stavite posudu na sat vremena u frižider da se stegne.

Za to vreme pripremite nadev.

U posudu razbijte jaje i umutite ih u penu. Dodajte rikotu, skuvani i oceđeni grašak, majčinu dušicu i so. Dobro izmešajte dok se ne homogenizuje.

Prepolovite skuvana jaja.

Zatim razvijte testo u dva tanka lista.

Pripremite dve tepsije odgovarajućih dimenzija ili jednu veću. Pažljivo stavite razvijene kore testa na tepsije.

Zatim sipajt epripremljeni nadev, a u njega stavite skuvana i prepolovljena jaja.

Namažite delove testa koji se vide umućenim belancem, pospite filiranim bademima.

Pecite slanu pitu na srednjem nivou u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotova.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Slana pita sa graškom i rikotom je odlična!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: