Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Meze»Školjke Sen Žak sa limunom i belim vinom

Školjke Sen Žak sa limunom i belim vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Školjke Sen Žak sa limunom i belim vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
10
"Podižemo kuvanje na viši nivo sa ovim školjkama Sen Žak - ako želite i vi, evo vam recept"

Potrebni sastojci

  • školjke sen žak - 10 komada
  • limun - 1 komad, sočan
  • belo vino - 80 ml
  • maldonska so - 1 kašičica ili po ukusu
  • beli biber - 1/3 kašičica ili po ukusu
  • maslinovo ulje - otprilike 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ako koristite sveže školjke Sen Žak, operite ih i stavite u blago posoljenu vodu na 2 sata.

Ubacite nož sa oštrim vrhom između dve ljuske i sa malo snage otvorite školjke. Prilikom ove procedure pazite da se ne posečete.

Očistite meso školjke od membrane koja je obmotava pazeći da ne oštetite unutrašnjost. Operite kako bi spale sve nečistoće.

Gornju ljusku školjke odstranite i ostavite meso kao što je pričvršćeno za donju.

Iscedite sok od limuna i pomešajte sa vinom i belim biberom.

Zagrejte tiganj sa širokom površinom ili ploču na jakoj vatri (na primer jedan stepen ispod maksimuma).

Blago nauljite i stavite školjke sa ljuskama nadole.

U svaku posudicu od školjke kapnite maslinovo ulje i smesu sa limunom i vinom.

Kuvajte otprilike minutu ili dok meso ne postane mlečno belo po krajevima.

Tada okrenite na još otprilike minutu i sa druge strane. Cilj je da se meso zapečati i da uhvati laganu zlatkastu koricu, ali iznutra da bude sočno i meko.

Vreme zavisi i od veličine školjki, zbog toga ih nadgledajte.

Izvadite na poslužavnik i u tiganj od pečenja sipajte ostalu mešavinu vina, limuna i bibera.

Deglazirajte kako bi sos upio neodoljivu aromu Sen Žaka.

Skinite sa vatre i sos kapnite na školjke.

Pospite maldonskom solju i polužite na vašu elegantnu trpezu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: