Način pripreme
Pečurke Šitake se namoče u vodu kako bi omekšale na otprilike 20-30 minuta. Ostavljaju se sa strane.
U 1 litar vode se stavlja očišćeno povrće iseckano na velike komade. Stavlja se na umerenu ringlu da se skuva na otprilike 20-25 minuta.
Luk i beli luk se veoma sitno iseckaju. Stavljaju se u šerpu sa maslinovim uljem, dodaje se usitnjeni peršun. Proprži se na kratko dok ne omeknu.
Pečurke se ocede, dodaju se sitno iseckane, smanjuje se ringla, poklopi se i kuva se otprilike 10 minuta uz periodično mešanje. Skidaju se sa ringle. Ostavljaju se sa strane.
U šerpu sa debelim dnom se sipa malo maslinovog ulja, zagreva se i dodaje se pirinač. Kuva se uz nerpestano mešanje otprilike 2 minute da postane staklast.
Smanjuje se ringla, sipa se kutlača bujona, meša se dok se tečnost ne apsorbuje i ponovo se dodaje bujon. Tako dok bujon ne nestane, otprilike 15-20 minuta.
Malo pre nego što se skine sa vatre dodaju se pečurke sa lukom, izmeša se i završava se sa kuvanjem.
Gotov rižoto se posipa izrendanim parmezanom, dodaje se sveže mleveni crni biber i so.