Način pripreme
Leblebije se natope u vodi 12 sati. Ako ima ljuski otklone se.
Zamesite skuvane leblebije, luk iseckan na sitno i ostale začine i sipajte u blender. Blendirajte dok se ne dobije dobro usitnjena glatka smesa. Ostavite da odstoji 30 minuta.
Oformite pljosnate oble ćuftice uzimajući smesu veličine oraha. Gotove ćuftice ostavite oko 15 minuta da sačuvaju svoj oblik.
U dubokom tiganju zagrejte ulje, dovoljno da pokrije ćuftice. Ispržite ćuftice dok ne postanu zlatasto - braon.
Gotove ćuftice se stavljaju na salvetu da se ocedi ulje.
Spremanje sosa:
Pomešajte kiselo mleko, tahini, sok od limuna, istucan čen belog luka i četvrtinu kašičice mlevenog kumina.
Sve sastojke za sos pasirajte u blenderu. Dobijenu retku masu zamrznite.
Ćuftice sa leblebijama se serviraju sa libanskim pogačicama i sosom od kiselog mleka.