Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Ćuftice sa leblebijama

Ćuftice sa leblebijama

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Ćuftice sa leblebijama2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Kuvanje
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
10
"Čim je reč o ćufticama, posebno o onim od leblebija, računajte i nas!"

Potrebni sastojci

  • leblebije - 2 šolje
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 3 velika čena
  • ulje - 2 šolje
  • peršun - 1 vezica
  • kumin - mleveni 2 1/4 kašičice
  • korijander - mleveni
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • biber - 1/4 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • tahini - 2 kašičice
  • sok od limuna - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Leblebije se natope u vodi 12 sati. Ako ima ljuski otklone se.

Zamesite skuvane leblebije, luk iseckan na sitno i ostale začine i sipajte u blender. Blendirajte dok se ne dobije dobro usitnjena glatka smesa. Ostavite da odstoji 30 minuta.

Oformite pljosnate oble ćuftice uzimajući smesu veličine oraha. Gotove ćuftice ostavite oko 15 minuta da sačuvaju svoj oblik.

U dubokom tiganju zagrejte ulje, dovoljno da pokrije ćuftice. Ispržite ćuftice dok ne postanu zlatasto - braon.

Gotove ćuftice se stavljaju na salvetu da se ocedi ulje.

Spremanje sosa:

Pomešajte kiselo mleko, tahini, sok od limuna, istucan čen belog luka i četvrtinu kašičice mlevenog kumina.

Sve sastojke za sos pasirajte u blenderu. Dobijenu retku masu zamrznite.

Ćuftice sa leblebijama se serviraju sa libanskim pogačicama i sosom od kiselog mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: