Način pripreme
Natopite leblebije 12 sati. Nakon toga ih ocedite i sameljete u blenderu. Sameljete suncokret, susam i indijski orah i dodate ih leblebijama.
Isecite luk i beli luk na sitno, izdinstajte na nekoliko minuta u kašiki masnoće i dodajte u smesu. Narendajte šargarepe, dodajte začine, sitno isečen peršun i brašno i zamesite glatku smesu.
Prebacite smesu na foliju za sveže čuvanje i uvijte čvrsto. Ostavite da odstoji 1 sat. Sklonite foliju i oblikujte smesu u rolat prečnika oko 8-10 cm.
Oštirim nožem (najbolje reckastim) isecite rolat na kriške debljine 1, 5-2 cm. Dobijene kriške se poređaju u namazanu posudu za pečenje koja se stavlja u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni 30 minuta, pri čemu se ćuftice okreću nakon 15 minuta.
Postoji i druga varijanta pečenje koja je po mom mišljenju lakša. Nakon što smesa odstoji 1 sat uzmite kalupe za mafine, namažite ih i napunite smesom debljine 1, 5-2 cm. Pecite opet u zagrejanoj rerni 30 minuta.