Način pripreme
Vrganji se stavljaju u malu posudu i zalivaju se s 200 ml vruće vode.
Ostavljaju se da se namoče na 30 minuta.
Praziluk se očisti, opere i sitno se isecka.
Proprži se polovina maslaca na 10 minuta.
Šampinjoni se očiste od panjića, operu se i sitno se iseckaju.
Nakon što se praziluk proprži, dodaju se pečurke i veoma dobro se izmeša.
Prženje se nastavlja dok tečnost od pečuraka ne ispari.
Vrganji se ocede od vode i sitno se iseckaju.
U pečurke, nakon što su se propržile, se dodaju vrganji, vino, sušena majčina dušica i voda u kojoj su se vrganji namakali.
Veoma dobro s eizmeša i kuva se dok tečnost ne ispari.
Skida se sa ringle i ostavlja se da se ohladi pašteta od pečuraka.
Smesa se pasira pasatorom, nakon čega se dodaje druga polovina maslaca, so i crni biber.
Ostavlja se da se ohladi u frižideru vegetarijanska pašteta, nakon čega se konzumira.
Pašteta od pečuraka sa prazilukom je savršena za meze.