Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Kobasice»Domaća praška šunka

Domaća praška šunka

NikiNiki
Guru
565853k
Domaća praška šunka
Fotografije: Niki
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
1
"Domaće mezence uz domaću rakijicu"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1800 kg, but, vrat, plećka
  • voda - 1 litar
  • korijander - 8 zrna
  • biber - 8 zrna
  • piment - 5 zrna
  • lovorov list - 3 komada
  • so - 100 g
  • začini - za valjanje
  • biber
  • beli biber
  • beli luk - u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu stavljamo vodu i suve začine, čim provri kuvamo 1-2 minuta.

Pomoću šprica punimo svinjski but (vrat, plećku) delom marinade.

Preostalom marinadom prelivamo meso i ostavljamo u frižideru 4 dana, okrećući meso da se dobro marinira.

Nakon toga kuvamo na tihoj vatri 2 sata, temperatura domaće šunke treba da bude 75 stepebi.

Prelivamo hladnom vodom, uvaljamo u suve začine, uvijamo u kesu za pečenje i ostavljamo u frižideru nekoliko sati domaću prašku šunku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: